
Van ondergrondse kabelverbinding tot vervanging sluisdeuren: Pieter de Jager over projectmanagement bij DHM
Pieter de Jager, projectmanager bij DHM, heeft uitgebreide ervaring binnen DHM. Hij is betrokken geweest bij talloze projecten, variërend tussen overheidspartijen en marktpartijen. Dit heeft hem niet alleen technische en projectmanagementvaardigheden opgeleverd, maar ook een diepgaand begrip van de unieke behoeften en uitdagingen van onze business partners.
De carrière van Pieter begon, na zijn studie Civiele Technologie & Management aan de Universiteit Twente, bij het Havenbedrijf Rotterdam en richtte zich op de ontwikkeling van haveninfrastructuur. Na negen jaar zocht hij nieuwe uitdagingen en vond deze in 2008 bij DHM. De overstap bood hem de mogelijkheid om zijn expertise te verbreden door te werken aan uiteenlopende projecten. Een voorbeeld hiervan is het project voor A. Hak, een innovatief boorproject met waterstof om het elektriciteitsnet in Bergen op Zoom te versterken. Ook werkt Pieter aan de renovatie van de Snelle Sluis voor het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Daarnaast is hij betrokken bij het ophalen van de persleidingen van het gemaal Johan Veurink en van nieuwe gemalen aan de Zestienhovensekade en in Kralinger Esch.
Hoe breng je een uitdagend vraagstuk van plan naar executie? Download het door DHM ontwikkelde SAM-model en ga zelf aan de slag:
Visie op verandering
Gedurende zijn loopbaan heeft Pieter de civiele sector aanzienlijk zien veranderen, met name door technologische vooruitgang en de groeiende aandacht voor duurzaamheid. “De energietransitie speelt in de hele sector een grote rol. Ook bij het hoogheemraadschap is men druk bezig met de CO2-uitstoot en daarnaast met biodiversiteit en circulariteit.” Bij het hoogheemraadschap werkt hij onder meer aan de renovatie van de Snelle Sluis: “De sluisdeuren zijn van tropisch hardhout en moeten worden vervangen. Hoewel het gebruik van hout op zich duurzaam is, willen we zoveel mogelijk tropisch hardhout besparen. Daarom onderzoeken we manieren om de delen van de oude deuren, die nog in goede staat zijn, te hergebruiken zoals voor remmingwerk voor schepen. Het is interessant dat het waterschap inzet op circulaire uitvoering van al hun projecten, een uitdaging die ik graag aanga.”
Uitdagingen als projectmanager
Als projectmanager is Pieter verantwoordelijk voor het succesvol realiseren van complexe projecten. Dit begint met een grondige voorbereiding, waarbij het er vooral om gaat dat je aan de voorkant van een project goed kunt overzien wat je allemaal nodig hebt om een project te realiseren. Dit omvat niet alleen het maken van planningen en het structureren van het project, maar ook het inschatten van kosten en selecteren van de juiste mensen en partijen.
Tijdens de uitvoering is het veelal een kwestie van reageren op hetgeen zich op dat moment voordoet, omdat projecten zelden precies volgens plan verlopen. Het project voor A. Hak bracht extra uitdagingen met zich mee, waaronder een primeur op het gebied van een boring met waterstof voor een hoogspanningskabel die van elektriciteitsstation Woensdrecht naar Bergen op Zoom moest worden aangelegd. “Door stikstofbeperkingen in Natura 2000 gebieden en de ambitie van TenneT en A. Hak om emissieloos te werken, onderzochten we of we een gestuurde boring met waterstof in plaats van diesel konden uitvoeren. Het was pionierswerk en het was geweldig om te zien dat we in korte tijd gezamenlijk oplossingen wisten te vinden.”
Impact van langdurige betrokkenheid
Een van de aspecten die Pieter waardeert aan werken bij DHM is de mogelijkheid om langdurig betrokken te zijn bij projecten. “Het is mijn ambitie om een project succesvol tot een volledig afgerond resultaat te brengen en daarom essentieel om mezelf diepgaand te verdiepen in de processen en werkmethoden. Gelukkig biedt DHM mij deze ruimte.” Momenteel werkt hij aan gemalen voor een waterschap, een nieuw terrein voor hem dat hem uitdaagt om voortdurend andere kennis op te doen. “De veelzijdigheid van de sector biedt me steeds weer nieuwe aspecten om te verkennen, wat mijn werk des te interessanter maakt.”
Werken bij DHM
DHM biedt een breed scala aan projecten, wat voor veel afwisseling zorgt en er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en sectorinnovaties. Werken bij DHM betekent verantwoordelijkheid nemen en je eigen koers kunnen bepalen. “Mijn collega’s bij DHM worden gedreven door een intrinsieke motivatie om continu te streven naar verbetering. Wat ik vooral waardeer, is de ruimte die je hier krijgt om je eigen pad te kiezen en ook de rol van verbinder te kunnen zijn tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Dat maakt mijn werk niet alleen uitdagend, maar ook betekenisvol. De sector is zo veelzijdig dat er altijd iets nieuws te leren valt.”
Nieuwsgierig naar het werken bij DHM? Bart Henzen vertelt wat het uitdagend maakt: