
Omgevingsmanagement bij DHM: Mens en missie in balans.
“Het streven is om zorgvuldig en gestructureerd te werken, met oog voor de impact op bewoners”, zegt Lorenzo Turk, omgevingsmanager bij DHM. Hij is nauw betrokken bij het programma Bruggen en kademuren van de gemeente Amsterdam, dat de renovatie van honderden bruggen en kilometers kademuur omvat. “Een project dat veel vraagt van de stad en de mensen die er wonen. Ons werk draait om het vinden van een werkbare balans: we volgen een strak stappenplan, maar houden altijd rekening met de omgeving. Het mooiste aan mijn werk is dat we complexe uitdagingen oplossen met een hecht team dat snel schakelt en naar passende oplossingen zoekt.”
De aanleiding: bruggen en kades in slechte staat
Amsterdam heeft een netwerk van 1.800 bruggen en 600 kilometer kademuur, waarvan een flink deel in slechte staat verkeert. Veel bruggen en kades zijn niet gebouwd voor het zware verkeer dat er nu dagelijks overheen rijdt. “Je ziet letterlijk hoe sommige kades verzakken en dat de bruggen het verkeer niet meer aankunnen”, vertelt Lorenzo. “Als deze niet snel worden aangepakt, ontstaan gevaarlijke situaties. Onze taak is om structurele oplossingen te realiseren en dat vraagt om een zorgvuldige en efficiënte aanpak.”
De aanpak: technische en organisatorische precisie
Het programma Bruggen en kademuren biedt een structurele oplossing voor deze complexe problemen. Naast technische uitdagingen vraagt de uitvoering om heldere communicatie en een goed georganiseerde werkwijze. “We werken volgens een vast proces waarin alle stappen zorgvuldig worden gepland”, legt Lorenzo uit. “Ons primaire doel is om het werk efficiënt en volgens planning uit te voeren, met tegelijkertijd oog voor de impact die dit heeft op de bewoners en hun omgeving.”
Om de werkzaamheden binnen dit project mogelijk te maken, moeten onder andere woonboten tijdelijk worden verplaatst. Het verplaatsen van woonboten vraagt om maatwerk en precisie. “Het is een logistieke puzzel waarbij elk detail moet kloppen. Van het vinden van een tijdelijke ligplek tot het verlagen van het waterpeil door Rijkswaterstaat of het laten zakken van woonboten met behulp van met water gevulde kliko’s voor het passeren van bruggen tijdens de verplaatsing – elk onderdeel vereist nauwkeurige planning en nauwe samenwerking. We werken met een strak stappenplan en een gestandaardiseerd proces, zodat we goed voorbereid zijn en flexibel kunnen inspelen op onverwachte situaties. Dit zorgt ervoor dat het proces soepel verloopt, terwijl we bewoners, Rijkswaterstaat en aannemers effectief betrekken.”
Projectmanagement in de praktijk. Volg onze online en interactieve masterclass en leer hoe je uitdagende casussen van plan naar executie brengt:
Samenwerken met bewoners en aannemers
Goede communicatie is essentieel, zowel met bewoners als met aannemers. “We zorgen dat we bewoners goed informeren en hun vragen serieus nemen, het gaat per slot om hun huis”, zegt Lorenzo. “Maar we moeten ook realistisch blijven: niet alles is aanpasbaar en soms betekent dat lastige keuzes.” De samenwerking met aannemers speelt hierin ook een grote rol. “Wij zorgen dat de grachten leeg zijn, zodat zij veilig aan de slag kunnen. Dat vraagt om strakke planning en korte lijnen. De uitdaging is om flexibel te blijven binnen een project dat lang van tevoren wordt gepland, terwijl de praktijk soms iets anders vraagt.”
Bouwen aan het fundament van de stad
Het programma Bruggen en kademuren laat zien hoe technische precisie en samenwerking bijdragen aan een veilige, bereikbare en leefbare stad. “Voor mij is dit project een kans om iets blijvends bij te dragen aan Amsterdam. Uiteindelijk draait het om het toekomstbestendig maken van de stad en dat is waar we ons dagelijks met volle inzet voor inzetten.”
Nieuwsgierig wat projectmanagement bij DHM interessant en uitdagend maakt? Je leest het in dit artikel: