Positief Leiderschap: doorbreken van traditionele mindsets in projectmanagement

Michiel Otto is projectmanager bij DHM en betrokken bij verschillende innovatieve en uitdagende projecten voor de transitievraagstukken van vandaag. Naast zijn rol als projectmanager is hij ook het aanspreekpunt binnen DHM voor ‘Positief Leiderschap’. Positief Leiderschap draait om het stimuleren van een positieve mindset en samenwerking door mensen centraal te stellen en vastgeroeste denkpatronen te doorbreken.

We spreken met Michiel over de ontwikkeling van Positief Leiderschap. De aanleiding is de behoefte om anders, dan enkel vanuit risico’s, naar uitdagingen in het werkveld te kijken, zoals de energietransitie, woningbouw, stikstofproblematiek, ecologie en klimaatverandering. Deze uitdagingen zijn complex en verweven, waarbij een traditionele aanpak ‘zo doen we het altijd al’ en technische benaderingen niet altijd toereikend zijn.

Positief denken in projectmanagement

Uit onderzoek blijkt dat een focus op het negatieve ertoe leidt dat mensen minder creatief zijn. De aandacht voor risico’s en ongewenste gebeurtenissen maakt dat mensen alternatieven niet bedenken, verkennen of simpelweg niet opmerken. Ook de sfeer binnen een project of team heeft veel invloed op en is bepalend voor de kwaliteit van het eindresultaat.

“Hoewel andere sectoren volop experimenteren met toepassingen van de positieve psychologie en er veel aandacht is voor de werking van ons brein, wordt die kennis binnen onze sector nauwelijks toegepast. Dat, terwijl er zoveel behoefte is aan innovatieve, vernieuwende en creatieve oplossingen. Gelukkig zien we op verschillende vlakken ontwikkelingen. Er ligt een grote kans om een ander geluid te laten horen en gedragsverandering in beweging te zetten. Daarvoor is Positief Leiderschap nodig.”

Op de hoogte blijven van actuele projecten en vraagstukken? Meld je aan voor de alert:

Doorbreken van traditionele mindsets

Wat gebeurt er als we ervan uitgaan dat iets wél lukt, elkaar meer aanmoedigen en de mens in het project centraal zetten? De behoefte om met een positieve insteek te handelen komt voort uit de uitdagingen in de huidige werkpraktijk. Nederland, een klein land met veel infrastructuur en bewoners, staat voor verschillende complexe opgaven, zoals de energietransitie en de stikstofproblematiek. De complexiteit wordt vergroot door onder andere veranderingen in het klimaat, zoals extreme hitte en regenval, die grote impact hebben op de leefomgeving. Deze veranderingen vereisen een vernieuwde manier van denken en een holistische benadering.

Positief Leiderschap omvat ook het bewustzijn van hoe je als persoon functioneert en hoe onze hersenen werken. Een belangrijk onderdeel hiervan is het verschil tussen een vaste mindset en een open mindset en de vaardigheid om daartussen te schakelen. Dit bewustzijn stelt individuen in staat om uitdagingen op een innovatieve manier te benaderen en verder te kijken dan de standaardoplossingen die in het verleden hebben gewerkt.

Een belangrijke barrière in het vinden van oplossingen is een vastgeroeste mindset waarin risico’s en beperkingen centraal staan. Innovatie en creativiteit worden vaak geremd doordat er wordt vastgehouden aan traditionele werkwijzen. Onderdeel van Positief Leiderschap is om deze mentale blokkades te herkennen, doorbreken en een meer open en flexibele houding aan te moedigen. De focus ligt op verder ontwikkelen van kennis en vaardigheden. Door dit toe te passen in ons werk zullen we de (positieve) vruchten gaan plukken. Dat gaat leiden tot duurzame verandering in mindset en gedrag!
— Michiel Otto

Holistische benadering

De training Positief Leiderschap wordt niet alleen aangeboden aan externe deelnemers, maar ook aan nieuwe collega’s bij DHM. De training ondersteunt hun professionele ontwikkeling én stimuleert een open en positieve houding tegenover de complexe vraagstukken waarmee DHM zich bezighoudt. Dit creëert een cultuur van continu leren en toepassen in het dagelijkse werk.

“Hoewel de principes van Positief Leiderschap en de werking van het brein ook in andere vakgebieden worden toegepast, zoals in psychologie en reclame, is de specifieke combinatie van deze principes met de technische en adviserende aard van het werk van DHM vernieuwend. Door een holistische benadering te hanteren, richt Positief Leiderschap zich op persoonlijke ontwikkeling, op het stimuleren van een positieve werkomgeving en op het realiseren van een positieve kanteling in het werkveld.”

Kernwaarden van DHM

Positief Leiderschap sluit aan bij de kernwaarden van DHM: Vernieuwend, Betrouwbaar en Verbindend en het motto ‘Learn, Earn, Return.’ Deze kernwaarden worden in de praktijk gebracht door het aangaan van open gesprekken, het geven van positieve feedback en het stimuleren van een cultuur van continu leren en teruggeven.

Bij DHM streven we naar een cultuur waarin leren en persoonlijke groei centraal staan (Learn), wat leidt tot betere resultaten en duurzame impact in onze projecten (Earn). Uiteindelijk willen we onze kennis en ervaring teruggeven aan de samenleving (Return).
— Michiel Otto

Voor Michiel betekent het werken bij DHM de mogelijkheid om op verschillende plaatsen bij te dragen en zichzelf continu te ontwikkelen. DHM biedt een werkomgeving waarin persoonlijke ontwikkeling en aandacht voor de individu centraal staan. Dit, gecombineerd met de toewijding van het bedrijf aan duurzaamheid en het streven naar een betere wereld, sluit aan bij zijn persoonlijke normen en waarden.

“We staan voor wat we doen en maken ons er hard voor. Of het nu gaat om een project bij een business partner of een adviesopdracht. Altijd met het doel voor ogen om bij te dragen aan een betere en mooiere wereld, waarbij we positieve invloed uitoefenen. Dit sluit volledig aan bij mijn eigen normen en waarden.”

Nieuwsgierig naar het werken bij DHM? Bart Henzen vertelt wat het uitdagend maakt: