
Duurzame innovatie in civiele techniek
Als technisch manager bij DHM is Erik Jan van Drent verantwoordelijk voor het coördineren van technische processen en het waarborgen van de efficiëntie van civiele projecten. Erik Jan belicht twee projecten waar hij vanuit DHM bij betrokken is geweest. Deze projecten, gericht op duurzaamheid en waterbeheer, illustreren niet alleen zijn expertise, maar ook zijn passie voor civiele techniek: “In mijn werk draait alles om de techniek en het proces. Ik zorg ervoor dat de juiste mensen op de juiste plaats de juiste producten leveren binnen de gestelde tijd en budgetten.” Hij vertelt graag over de projecten waar hij aan heeft gewerkt.
Biobased Proeftuin in Noord-Holland
Zijn interesse in civiele techniek begon al vroeg, toen hij als kind op het strand dammetjes maakte. Deze fascinatie voor techniek en infrastructuur bleef groeien. Na een aantal jaren op de TU gezeten te hebben is hij voltijd gaan werken en daardoor koos hij uiteindelijk voor de deeltijdopleiding Civiele Techniek aan de Hogeschool Rotterdam. “Tijdens mijn studietijd kwam ik in contact met een ingenieursbureau en kreeg ik een hele mooie bijbaan bij de gemeente Den Haag. Na een tijdje werd deze bijbaan een fulltimebaan en volgde ik mijn studie ernaast in de avonduren.”
Eén van de projecten waar Erik Jan bij betrokken was, is de herinrichting van een N-weg in de provincie Noord-Holland. Wat dit project bijzonder maakt, is de aanleg van een Biobased Proeftuin. Deze proeftuin introduceert en test biobased materialen in de civiele sector. Biobased materialen zijn gemaakt van dierlijk en plantaardig materiaal en bieden een duurzamer alternatief voor traditionele materialen.
Het gebruik van biobased materialen in de civiele sector is nog niet wijdverspreid. De proeftuin stelt aannemers dan ook in staat om te experimenteren met materialen zoals bamboe verkeersborden en bioplastic. De uitdaging ligt voornamelijk in de acceptatie en het beheer van deze materialen door wegbeheerders. Het biedt een 500 meter lange wegsectie, inclusief rijbanen, fietspaden, verkeersborden en lichtmasten, waar duurzame alternatieven kunnen worden getest. De resultaten van de tests kunnen vervolgens leiden tot bredere toepassing van duurzame materialen in toekomstige infrastructuurprojecten.
Hoe breng je een uitdagend vraagstuk van plan naar executie? Download het door DHM ontwikkelde SAM-model en ga zelf aan de slag.
Erik Jan voor het Hoogheemraadschap van Delfland.
De Waterharmonica bij Hoogheemraadschap Delfland
Een ander mooi project is de aanleg van de Waterharmonica bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Dit project richt zich op het verbeteren van de waterkwaliteit van gezuiverd afvalwater, afkomstig van een afvalwaterzuiveringsinstallatie in Vlaardingen. Na zuivering is het water technisch schoon maar biologisch levenloos. De waterharmonica fungeert als een natuurlijke filter, doordat het water zigzaggend door een speciaal aangelegd natuurgebied voorzien van rietmoerassen en waterplanten wordt geleid. Het proces, waarbij water onder vrij verval door het systeem stroomt, elimineert de noodzaak voor energie-intensieve pompen, wat het project extra duurzaam maakt.
De toepassing van innovatieve oplossingen en technieken in de voorbereiding en uitvoering van projecten, helpt ons infrastructuur toekomstbestendig te maken. Dat spreekt Erik Jan enorm aan en hier wil hij graag aan bijdragen.
Nieuwsgierig naar het werken als technisch manager bij DHM? Erik Jan deelt zijn ervaringen:
Het werk bij DHM en de betrokkenheid bij projecten zoals die in Noord-Holland en Delfland laten zien hoe technische expertise en innovatieve benaderingen hand in hand kunnen gaan om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken.