Mensen bewegen om anders te bewegen: verduurzamen in mobiliteit.

Duurzaam werken, wonen en leven; het is niet de vraag óf, maar hóe we ermee aan de slag gaan. De wereld kampt met grote uitdagingen. Als we die het hoofd willen bieden, moeten we samen iets doen. En hoewel de wereldproblematieken vaak te groot lijken om op te lossen, kan iedere organisatie zijn steentje bijdragen. Zo kijken we bij DHM kritisch naar onze eigen huidige en toekomstige bedrijfsactiviteiten en hebben we er bewust voor gekozen onze werkzaamheden in de infrastructuur te verbreden richting (duurzame) mobiliteit. Zo streven we ernaar om onze positieve impact op de maatschappij en het milieu steeds te vergroten. In dit blog vertellen we je er meer over.

Duurzaamheid uitstralen of duurzaam zijn
Van circulaire bureaustoelen tot pennen van karton: we kunnen tegenwoordig (bijna) alles in huis halen om ons kantoor om te toveren tot een duurzaam paradijs. Maar, duurzaamheid uitstralen is niet hetzelfde als duurzaam zijn. Met alleen kartonnen pennen en herbruikbare koffiebekers ben je er nog niet. Het zijn weliswaar mooie stappen, maar toch reduceren organisaties hun CO2 footprint vaak pas écht als ze hun mobiliteitsbeleid kritisch onder de loep nemen. Zo ervaart ook onze collega Menno Bloem. Vanuit DHM vervult hij momenteel de rol van adviseur duurzame mobiliteit bij de gemeente Almere. Hier inventariseert hij onder andere welke mogelijkheden de gemeente heeft om reisbewegingen van, naar en binnen de gemeente te verduurzamen. Mobiliteit is veelal de grootste veroorzaker van de CO2 uitstoot van organisaties. Door samen te werken kunnen organisaties, gemeentes en overheden die uitstoot gezamenlijk enorm verminderen. Meer dan ooit is het tijd om andere keuzes te maken en samen de handen uit de mouwen te steken. Tegelijkertijd leren clichés als “Gemak dient de mens.” en “Liever lui dan moe.” ons dat, als we willen dat mensen andere keuzes gaan maken, we het hen gemakkelijk moeten maken. Duurzaamheid komt niet vanzelf. Voor werkgevers en overheden ligt er een taak om de juiste randvoorwaarden te scheppen, draagvlak te creëren en de duurzame keuzes van medewerkers en burgers te faciliteren. Helaas gebeurt dit laatste nog te weinig. Zo krijgen veel medewerkers na de ondertekening van hun arbeidscontract standaard een lease auto op diesel of benzine. Een OV-chipkaart? Daar wordt vaak niet eens aan gedacht. Het lijkt te duur, onhandig en wie wil er bovendien ’s ochtends en ’s avonds in overvolle treinen in de spits reizen? Maar, wist je dat wanneer je de kosten voor parkeren en brandstof afzet tegen de kosten van het openbaar vervoer, de ov-chipkaart náást een leaseauto nog altijd goedkoper uit de bus komt? Als we dan ook nog afstappen van de (ongeschreven) eerste-afspraak-vanaf-09:00-regel, verspreiden reizigers zich over de dag. De hyperspits neemt af en het gebruik van openbaar vervoer wordt een stuk aantrekkelijker.

Samen werken aan een duurzame samenwerking
De oplossingen om mobiliteit te verduurzamen zijn verrassend simpel en hebben een enorm positieve impact op de reductie van CO2-uitstoot. Toch liggen de mogelijkheden om voor duurzame transportmiddelen te kiezen (nog) niet altijd voor het oprapen. Menno legt uit dat in de omgeving van Almere de faciliteiten op het gebied van deelmobiliteit nihil zijn. OV-fietsen blijken schaars en ook deelauto’s zijn een zeldzaam verschijnsel. Dat terwijl een hyperspits in het OV eerder regel dan uitzondering is, door de dagelijkse uittocht van en naar Amsterdam. Om deze reisbewegingen met de auto en de files terug te dringen zou het gebruik van de trein aantrekkelijker moeten worden. Er ligt een uitdaging én kans voor de gemeente Almere om hier iets aan te doen. Bijvoorbeeld door via marktpartijen de inzet van deelmobiliteit mogelijk te maken bij de first en last mile. “Ga het doen! Geef de markt de kans om het te proberen.”, is het credo van Menno. Je zal zien: zodra de voorzieningen er zijn, is de duurzame keuze voor consumenten sneller gemaakt. In het mobiliteitsbeleid geldt: samenwerken is de nieuwe norm en na-aperij is goed. Een voorbeeld daarvan zijn de vele busjes van postorderbedrijven die dagelijks door het land rijden. Als gemeentes in de uitvoering van het beleid niet samenwerken, rijden er in Lutjegast straks elektrische busjes, maar knallen in Lutjebroek de zwarte pluimen uit de uitlaat. Om de transitie te maken naar een landelijk duurzaam mobiliteitsbeleid moeten gemeentes de samenwerking met elkaar opzoeken en ervoor zorgen dat overal hetzelfde beleid geldt. 

Houd vast, dat nieuwe normaal 
In het kader van practice what you preach, kijken we bij DHM natuurlijk ook kritisch naar onszelf. “Verandering begint bij bewustzijn en bewustzijn bij inzicht”, aldus Menno. Zo onderzochten we onze CO2 footprint en kwamen we erachter dat maar liefst 90% van DHM haar uitstoot werd veroorzaakt door de mobiliteit. Tegelijkertijd ontdekten we de afgelopen maanden hoe verrassend eenvoudig het thuiswerken is - en welke positieve uitwerking dit heeft op het verminderen van de drukte op onze wegen. De files verdwenen als sneeuw voor de zon. Als we dit gedrag samen vasthouden, is het alsmaar verbreden van het wegennet straks niet meer nodig. Kun je het je voorstellen? Ook dat is duurzame mobiliteit. Maar, hoe houden we die thuiswerksituatie vast? Bij DHM zijn we er al mee begonnen door collega’s te stimuleren om ook na de pandemie bewuster te kijken of de dagelijkse reis naar de klant nodig is. Daarnaast scheelt het kilometers als collega’s minstens één dag extra, ten opzichte van voor de Corona pandemie, thuiswerken of op ons eigen kantoor als dat dichterbij is. En hoewel we onze collega’s missen en maar wat graag weer eens de laatste nieuwtjes en schandaaltjes bespreken bij de koffieautomaat, kunnen we met één extra dag thuiswerken gezamenlijk 25% van de CO2 uitstoot reduceren. 

Het alternatief is de norm
Naast meer thuiswerken, zijn de alternatieve vormen van mobiliteit bij DHM de norm. Een elektrisch wagenpark en reizen met het OV zijn niet langer uitzondering, maar regel. Dat geldt niet alleen voor onszelf, maar ook voor de mensen met wie we samenwerken. Daarom stimuleren we ook onze samenwerkingspartners duurzame keuzes te maken. En last but not least: binnenkort verhuizen we met de hele club naar een nieuw, volledig gasloos pand in Breukelen. In het hart van de Nederlandse infrastructuur, waar water-, spoor-, fiets- en wegverkeer naast elkaar liggen, beklimmen we samen de CO2-prestatieladder. Op naar het hoogste niveau. In juni vindt een nieuwe audit plaats en willen we niveau 5 van de CO2 prestatieladder behalen. Zo streven we samen met onze collega’s, samenwerkingspartners en business partners continu naar verbindend projectleiderschap voor een duurzame infrastructuur, nu en in de toekomst.

Nieuwsgierig?

Ben jij op zoek naar een manier om mobiliteit te verduurzamen binnen jouw organisatie of gemeente en vind je het lastig om je collega’s hierin mee te nemen? Wij helpen je graag op weg, letterlijk én figuurlijk. Neem contact met Menno Bloem op en we vertellen je graag meer.