Stedelijke transformatie, van crisis naar kans

Dat we met veel mensen op een klein oppervlak leven, ondervinden veel Nederlanders iedere dag. De woningcrisis wordt steeds nijpender, de drukte op de wegen neemt toe en in sommige steden komt de leefbaarheid in het geding. Tegelijkertijd heeft Nederland zich gecommitteerd aan het Klimaatakkoord van Parijs en daarmee aan de doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Het resultaat van de pogingen om oplossingen te verzinnen voor deze enorme vraagstukken zien we dagelijks terug op het nieuws, waarbij de ene crisis doorgaans de oplossing van de andere in de weg zit.

Hoe houden we het leven in stedelijke gebieden aantrekkelijk, duurzaam en inclusief? Een omvangrijk vraagstuk, aangezien ongeveer 82% van de Nederlandse bevolking in stedelijk gebied woont en dit percentage ieder jaar stijgt. Dat brengt uitdagingen met zich mee op het gebied van wonen, mobiliteit en leefbaarheid. Er zijn grote veranderingen nodig in ons gedrag, in ons systeem en in de wijze waarop we onze steden inrichten. Efficiënt omgaan met beperkte ruimte vraagt om vernieuwende oplossingen en vooral ook om integrale, domein overstijgende samenwerkingen vanuit een langetermijnvisie. Het Programmabureau Stedelijke Transformatie van DHM helpt gemeentes hierbij. 

Gezamenlijke puzzel

Bij DHM adviseren we onze opdrachtgevers dagelijks op domeinen die betrekking hebben op stedelijke transformatie. Ook wij zien dezelfde vraagstukken in verschillende gedaantes terugkomen en merken we iedere keer weer hoe nauw ze met elkaar verbonden zijn. Vraagstukken op het gebied van mobiliteit raken aan vraagstukken binnen gebiedsontwikkeling en vraagstukken over wonen raken aan uitdagingen op het gebied van energie.

Wat we kunnen leren van de huidige crises, is dat het geen optie meer is om verkokerd te werken aan één opgave. Pak je het één aan, dan móet je nadenken over het andere. Ook zien we dat veel opdrachtgevers, zowel in het publieke als het private domein, worstelen met het uitvoerbaar maken van visie en beleid, doordat ze tegen de grenzen van bestaande structuren en systemen aanlopen.

Tegelijkertijd weten opdrachtgevers elkaar onderling nog niet altijd te vinden. Daardoor is ieder voor zich bezig met een stukje van die enorme, complexe puzzel. Onbegonnen werk, als je het ons vraagt. Want als je wilt vernieuwen in een bestaand systeem, zijn zaken als samenwerken, gebruikmaken van elkaars kennis en kunde en vanuit een overkoepelende en gezamenlijke visie naar je doel toewerken een must. Nederland staat op een kruispunt.

Gaan we door op de oude weg waarmee we tegen de grenzen van onze welvaart aanlopen? Of slaan we een nieuwe weg in waarvan we niet weten hoe de eindbestemming er precies uit komt te zien?

De stad van de toekomst

DHM gelooft in de stad van de toekomst waarin de mens centraal staat. En de adviseurs en procesmanagers van het Programmabureau Stedelijke Transformatie staan klaar om de stad vorm te geven samen met alle betrokken partijen. Binnen dit Programmabureau benaderen we de vraagstukken waar we tegenaan lopen vanuit een breed, integraal perspectief. Stedelijke transformatie vraagt namelijk om verbinding tussen de verschillende domeinen en om verbinding tussen strategisch, tactisch en operationeel niveau. Want hoe inspirerend een beleid of visie ook kan zijn; om het te doen laten slagen moet je het vertalen naar tactisch niveau en grip houden op de uitvoering. Met behulp van het door DHM ontwikkelde SAM-model helpen we gemeentes nu al om de juiste data op het juiste niveau binnen de organisatie op te halen en te vertalen naar de juiste input voor de verschillende bestuurlijke niveaus én voor het implementeren op uitvoerend niveau. Zodat het als stuurinformatie dient en er ook daadwerkelijk een integraal beleid ontwikkeld kan worden. Daarmee dichten we het gat tussen de verschillende beleidsniveaus en begeleiden wij gemeentes om efficiënter en effectiever samen te werken.

Een ander speerpunt van het Programmabureau is om onze steden te transformeren door de vele koppelkansen sneller, slimmer en bovenal efficiënter te verzilveren. Doordat de adviseurs en procesmanagers van DHM proces- en projectmatig samenwerken met opdrachtgevers, marktpartijen en kennisinstituten voorkomen we dat we keer op keer het wiel opnieuw uitvinden en komen we bovendien sneller tot schaalbare oplossingen. Op die manier faciliteren we de verbindingen die nodig zijn om het gigantische vraagstuk Stedelijke Transformatie verder te brengen.

Verbinding is vooruitgang

Kortom; bij DHM zijn we al volop bezig de stad van de toekomst vorm te geven. Uiteraard staan we open voor kennis, kunde, ideeën en suggesties. Wil je meedenken? Neem dan contact met ons op via willemdekock@teamdhm.nl. Wil je op de hoogte blijven over de ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.