Sectorbreed samenwerken om de staalsector te verduurzamen.

Een groot deel van het Nederlands infrastructuursysteem is aan het einde van de geplande levensduur. Moeten we delen gaan vervangen of vernieuwen? Of gaan we het systeem totaal anders inrichten?

Er is sprake van urgentie en de staalbouwsector speelt hierin een belangrijke rol. Met de productie en verwerking van bouwmaterialen willen we onze leefomgeving en het klimaat zo minimaal mogelijk belasten. 

Op 8 november kwamen de koplopers van de staalsector bij elkaar op de Brooklyn Campus. De groep bestond uit leden van het Bouwakkoord Staal, de GoldMembers van Bouwen met Staal en representanten van Stichting Toekomst Infra Nederland. Ook waren collega’s van DHM en Jelmer vertegenwoordigd.

Duurzame infrastructuur en dan met name een ferme reductie - tot 0% ­- van de CO2-emissie is nodig. Aan de opdrachtgevers de taak om te zorgen dat ‘groen’ oftewel duurzaamheid wordt uitgevraagd in alle aanbestedingen. Bovendien zal de wet- en regelgeving zo snel mogelijk moeten worden geherdefinieerd om duurzame infrastructuur te versoepelen. ‘Nu staat het ons in de weg.’ Er is tijd nodig, maar op deze manier moet de staalsector de komende jaren versneld vergroenen. Dit kan alleen door je - vanuit vertrouwen - kwetsbaar op te stellen en sectorbreed samen te werken.

Dank voor de muzikale ondersteuning van Orville Breeveld en collega’s en de heerlijke kookkunsten van Mavis Hofwijk van Surinaams Buffet.