Renovatie van de Snelle Sluis
Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, een van de 21 waterschappen in Nederland, beheert het water, de dijken, sluizen en gemalen in de regio Schieland en de Krimpenerwaard. Het hoogheemraadschap staat voor een belangrijke renovatieopgave bij de Snelle Sluis in Moordrecht. De sluisdeuren, die aan het einde van hun levensduur zijn, moeten worden vervangen. Tegelijkertijd worden de bewegingswerken en software opnieuw ingericht. Dit project heeft als doel zowel de technische functionaliteit van de sluis te behouden voor de komende 50 jaar als een bijdrage te leveren aan bredere duurzaamheidsdoelstellingen.
Pieter de Jager, projectmanager bij DHM, is vanuit zijn rol betrokken bij dit project. Hij vertelt over zijn werkwijze: “Bij projecten zoals deze is het belangrijk om duurzaamheid al vanaf het begin in te bedden in alle keuzes die we maken. Het gaat niet alleen om het technische aspect, maar ook om hoe we samen met alle betrokkenen tot een duurzame oplossing komen.”
Projectomschrijving
De renovatieopgave bij de Snelle Sluis is onderdeel van een breder pakket aan werkzaamheden, waaronder ook het ophalen van een persleiding bij gemaal Johan Veurink, de nieuwbouw van een gemaal aan de Zestienhovensekade en in Kralinger Esch. Wat de renovatie van de Snelle Sluis bijzonder maakt, is de nadruk op circulariteit. Voor hout dat niet direct herbruikbaar is, wordt een nieuwe toepassing gevonden, zoals in remmingwerken (geleiding van de scheepvaart). Ook wordt tijdens de uitvoering de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk beperkt door de inzet van elektrisch materieel.
Aanpak
Voor dit project wordt een integrale aanpak gehanteerd, waarbij zowel de renovatieopgave als de duurzaamheids- en circulariteitsambities van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) centraal staan. Het hoogheemraadschap zet actief in op duurzaamheid en heeft circulariteit als een belangrijke pijler binnen het project gedefinieerd. Namens DHM bracht Pieter een sterke visie op circulariteit in, wat goed aansloot bij de duurzame ambities en bijdroeg aan een effectieve vertaling van beleid naar concrete toepassingen binnen het project.
Het vervangen van de sluisdeuren vereist een grondige planning. De sluis zal zes weken buiten bedrijf zijn, wat zorgvuldig moet worden afgestemd op het vaarseizoen, droge periodes en de ecologische impact, zoals vismigratie in het najaar. Uiteindelijk zullen de werkzaamheden plaatsvinden in het stormseizoen, waarbij een tijdelijke waterkering wordt ingezet om de sluis volledig af te sluiten. Daarnaast vindt intensieve afstemming plaats met interne ecologen, experts in waterkeringen en verantwoordelijken voor het peilbeheer.
Resultaat
De ontwerpfase van het project is inmiddels afgerond en het project is in uitvoering. De voorbereidingen zijn in volle gang voor de stremmingsperiode, waarin de sluisdeuren, het bewegingswerk en de besturing worden vervangen. Voor het hergebruik van de oude sluisdeuren wordt gebruik gemaakt van DuSpot, een onafhankelijke matchingstool die niet gericht is op prijs, maar op het vinden van een duurzame nieuwe bestemming voor materialen.
Een belangrijke uitdaging in het project was de keuze voor het materiaal van de nieuwe sluisdeuren. Onderzoek toonde aan dat glasvezelversterkt kunststof een geschikt alternatief is. Het materiaal is goedkoper dan tropisch hardhout en vereist ook minder onderhoud. Echter, glasvezelversterkt kunststof is lastig te recyclen door de combinatie van materialen en bevat olieproducten. Daarnaast waren er zorgen over de mogelijke vrijgave van microplastics in het water. Hoewel tropisch hardhout vanuit milieuoogpunt niet ideaal is, blijft het de voorkeur houden na een zorgvuldige en integrale afweging van alle aspecten. Uiteraard is het gebruik van hout met een duurzame oorsprong het uitgangspunt (FSC keurmerk).