
Slim gebruik van data en technologie voor de opgaven van Zwolle
Het concept van een 'Smart City' toont hoe technologie en data kunnen bijdragen aan het verbeteren van onze stedelijke omgevingen. Een belangrijke rol hierbij is de rol van de procesmanager, die visie over een slimme stad tot uitvoering kan brengen met de geschikte initiatieven.
De uitdaging voor Zwolle
Zwolle heeft zichzelf de ambitieuze doelstelling gesteld om koploper te zijn op het gebied van het inzetten van slimme oplossingen voor de opgaven van de stad. Het is geen kwestie van prestige, maar een strategische stap richting duurzame stedelijke ontwikkeling. “Door koploper te zijn, kan Zwolle invloed uitoefenen op regionale en nationale ontwikkelingen en tegelijkertijd de kwaliteit van de leefomgeving van haar inwoners verbeteren”, stelt Willem de Kock, adviseur en procesmanager bij DHM. “Het is een kans voor Zwolle om ruimte te geven aan innovaties en pilots, best practices te delen met andere steden en een inspiratiebron te zijn.”
Het programma Slimme Samenleving van de gemeente Zwolle telt een scala aan initiatieven en projecten. “De complexiteit van deze projecten vraagt om een gestructureerde aanpak waarbij de opgaven en de inwoner centraal staan. We zoeken naar en experimenteren met verschillende data en technologische oplossingen voor de problemen waarmee de stad wordt geconfronteerd. Een effectief programmamanagement binnen de Smart City-context vereist intern intensieve coördinatie tussen verschillende domeinen en disciplines om gezamenlijk met de initiatieven aan de slag te gaan. Het betekent werken met een breed scala aan belanghebbenden, waaronder kennisinstellingen, bedrijven, wijkinitiatieven en inwoners. Het doel is om een inclusieve aanpak te hanteren die rekening houdt met de diverse belangen en visies. Dit omvat het identificeren van de belangrijkste stedelijke uitdagingen, het evalueren van mogelijke technologische oplossingen en het bepalen van de meest effectieve strategieën voor implementatie.”
Gezamenlijke innovatie
Het succes van een innovatief project in de stad hangt af van hoe een brug geslagen kan worden tussen technologie, de dagelijkse realiteit van stadsbewoners en intern tussen verschillende inhoudelijke collega’s. Door begrip te hebben voor elkaars inzichten en behoeften, waarbij de nadruk ligt op het creëren van een echte meerwaarde voor de inwoner.
Procesmanagers als Willem staan voor de taak om technologische innovaties effectief te integreren met de complexe behoeften van stedelijke omgevingen. Willem licht toe: “Er is een voortdurende noodzaak om strategische visie en praktische uitvoering in evenwicht te brengen. Het is belangrijk om zowel het bredere perspectief te kunnen zien als aandacht te hebben voor de fijne details. Dit vereist technische expertise en een sterk empathisch vermogen om de behoeften van de belanghebbenden te doorgronden en uit te zoeken op welke wijze slimme technologieën hierin kunnen voorzien. De impact van een innovatief proces wordt mede bepaald door de vaardigheden van een procesmanager om deze variërende aspecten te coördineren, een heldere koers uit te zetten en alle betrokkenen te motiveren om gezamenlijk naar het gestelde doel toe te werken.”
Willem de Kock
Het SAM Model
Om hierbij een handje te helpen, heeft DHM het SAM-model ontwikkeld, oftewel: Samen Ambities Mogelijk maken. Het is een gestructureerde methodiek om de voortgang en het bereiken van doelstellingen binnen innovatieprojecten te monitoren en te sturen. Het model ondersteunt procesmanagers effectief in het begeleiden van complexe projecten.
Willem: “Het proces begint met het identificeren van de reden achter een initiatief, gevolgd door het definiëren van de aanpak en het bepalen van de juiste condities. Het samenwerken met de juiste partners en ten slotte het specificeren van het verwachte resultaat, zijn de laatste stappen in het proces. Het SAM-model fungeert daarmee als een effectief hulpmiddel voor procesmanagers om projecten van begin tot eind te leiden, waarbij de focus ligt op het realiseren van de gestelde slimme ambities.”
Hoe breng je een uitdagend vraagstuk van plan naar executie? Download het door DHM ontwikkelde SAM-model en ga zelf aan de slag:
Een betekenisvolle stad Zwolle
Wat de toekomst betreft, ziet Willem een duidelijke horizon voor Zwolle. “Door de focus op integrale oplossingen, verbinden van inhoudelijke collega’s tussen domeinen, het toepassen van de juiste technologieën en het betrekken van inwoners bij het proces, bereikt Zwolle de gewenste impact in haar stad. Het gaat er niet alleen om technologisch geavanceerd te zijn, maar ook om hoe we technologie gebruiken om de gewenste betekenis en kwaliteit aan onze leefomgeving vorm te geven.”