
Werken aan een leefbaar, duurzaam en bereikbaar Den Haag.
Den Haag werkt aan een toekomst waarin de stad leefbaarder, duurzamer en beter bereikbaar is. De projectmanagers van DHM dragen bij aan deze ambitie en transitie, ieder vanuit hun eigen expertise. Erik Jan van Drent richt zich als technisch manager binnen het programma Fiets op het veiliger en toegankelijker maken van fietsroutes. Young Professional Roel Sipkema werkt sinds twee maanden ook bij de gemeente Den Haag, via het traineeship van Jelmer. Zo leert hij de complexiteit van stedelijke gebiedsontwikkeling kennen. Hoe kijken een ervaren en beginnend professional naar de uitdagingen van een groeiende stad?
Van ambitie naar uitvoering
Den Haag heeft een duidelijke mobiliteitsambitie: in 2040 moet de fiets het belangrijkste vervoermiddel zijn in de stad. Om dit te bereiken investeert de gemeente Den Haag 65 miljoen euro in fietsinfrastructuur. Vanuit DHM werken technisch managers zoals Erik Jan aan deze opgave. “Alle projecten binnen het programma Fiets dragen bij aan de doelstelling om het fietsverkeer in 2040 met 50% te laten groeien ten opzichte van 2018.”
Een van de speerpunten van de stad is het realiseren van ‘sterfietsroutes’. Op zo’n route verbetert de gemeente onoverzichtelijke plekken of legt ontbrekende stukjes fietspad aan. Het zijn snelle, comfortabele fietspaden die de stad doorkruisen en fietsers prioriteit geven bij kruispunten. Bij dit speerpunt is Erik Jan betrokken. “Het is een uitdagende puzzel: binnen de beperkte ruimte van de stad moet ruimte gevonden worden voor veilige fietspaden, groenvoorzieningen en andere infrastructuur”.
Roel werkt aan andere projecten binnen de gemeente Den Haag, als assistent projectmanager bij opknapplannen en het herstellen van groen. Zijn rol is voornamelijk ondersteunend aan alle leden van het IPM-team, waaronder contractmanagement, omgevingsmanagement en projectmanagement. “Op deze manier probeer ik vanuit de verschillende disciplines in een integrale aanpak te leren wat er allemaal komt kijken bij stedelijke vernieuwing en projectmatig werken.”
Technisch management
Bij het realiseren van een fietsvriendelijke stad komt meer kijken dan alleen het aanleggen van fietspaden. Technisch management speelt een cruciale rol in het verbinden van disciplines. Erik Jan: “Als technisch manager zorg ik ervoor dat ontwerpen worden gemaakt en dat alle raakvlakken goed op elkaar aansluiten. Dat betekent dat we niet alleen fietspaden aanleggen, maar ook kijken naar riolering, laadpalen, verlichting en andere infrastructuur. We werken zo integraal mogelijk.”
Dit vraagt om samenwerking tussen verschillende vakgebieden. Ook Roel ziet dit nu al dagelijks terug in het werk. “Een van mijn grootste eyeopeners was hoeveel verschillende experts en disciplines nodig zijn om een project tot uitvoering te brengen. Zelfs bij kleine aanpassingen moet je rekening houden met verkeersveiligheid, stadsplanning en duurzaamheid.”
Volg onze online masterclass ‘Projectmanagement in de praktijk’, waarmee je aan de hand van concrete voorbeelden ontdekt hoe je grip krijgt op complexe projecten. Meld je nu aan:
Leren van elkaar
Binnen het projectteam werken ervaren technisch managers en jonge professionals nauw samen. Roel: “Ik kan hier ontdekken welke richting mij het meest ligt. Ik leer veel van de ervaren professionals, niet alleen over techniek, maar ook over hoe je tactisch overlegt en samenwerkt met stakeholders.”
Voor Erik Jan is die wisselwerking net zo waardevol: “Jonge professionals zoals Roel brengen een frisse blik en nieuwe kennis mee. Tijdens mijn studie Civiele Techniek ging het minder over duurzaamheid en de energietransitie. Roel heeft daar juist voor gestudeerd. We leren dus absoluut van elkaar.”
Politieke realiteit
Een van de grootste uitdagingen in stedelijke mobiliteitsprojecten is het balanceren van technische en politieke belangen. “Iedereen wil een groenere stad, maar niemand wil parkeerplekken kwijt. Dat maakt het werk uitdagend”, zegt Erik Jan. Roel herkent dat spanningsveld: “Het lijkt soms vanzelfsprekend dat iedereen wil verduurzamen, maar er zijn altijd partijen die weerstand bieden. Tegelijkertijd merk ik dat er binnen de gemeente veel ambitie en wil is om de stad leefbaarder en groener te maken.”
Creativiteit en stressbestendigheid spelen dan ook een grote rol. Erik Jan: “Soms krijg je bestuurlijke druk van bovenaf en dan moeten we als team snel schakelen. Dan is het fijn als je elkaar kunt ondersteunen en na afloop samen een biertje kunt drinken. Plezier in je werk is uiteindelijk net zo belangrijk.”
Impact maken
Roel heeft een achtergrond in biologie en duurzame stadsontwikkeling, wat zijn interesse in een gezonde, leefbare en groene stad heeft aangewakkerd. Mobiliteit speelde hierin aanvankelijk een kleinere rol, maar binnen een grote gemeente als Den Haag ziet hij de kans om écht impact te maken. “Steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam hebben niet alleen de schaal, maar ook het budget om duurzame veranderingen door te voeren.”
Beiden zijn ze enthousiast over hun werk voor de stad. Erik Jan: “Het mooie is dat ik met de fiets naar mijn werk kan en tegelijkertijd aan projecten werk die de fietsinfrastructuur verbeteren. Roel: “Ik wilde bijdragen aan duurzame stadsontwikkeling en in een grote gemeente als Den Haag kun je echt impact maken. Dat motiveert mij elke dag.”
Jouw volgende uitdaging in projectmanagement: welke opdracht past het beste bij jou? Ontdek het binnen 2 minuten: