Verbeteren van de fietsinfrastructuur: hoe pak je dit vanuit projectmanagement aan?

In de wereld van mobiliteit en infrastructuur staat projectmanagement centraal bij het realiseren van duurzame veranderingen. Maar hoe ziet dat eruit in de praktijk? Aan de hand van een inspirerende case uit de provincie Noord-Holland duiken we in het vakgebied van de projectmanager bij grote mobiliteitsvraagstukken.

De provincie Noord-Holland heeft grootse plannen voor duurzame mobiliteit en streeft naar een hoogwaardig fietsnetwerk. Dit ambitieuze doel brengt uitdagingen met zich mee, vooral bij het aanpakken van fietsknelpunten zoals de N524. Dit knelpunt is een belangrijk onderdeel van de provinciale doorfietsroute tussen Hilversum en Amsterdam en kampt met een aantal significante uitdagingen.

Alles voor een betere fietsinfrastructuur

Marcel Kool, een ervaren projectmanager bij DHM, neemt ons mee in de complexe wereld van mobiliteit en infrastructuurprojecten. Met een achtergrond in Construction Management & Engineering aan de TU Delft, heeft Marcel de leiding over het project rond fietsknelpunt N524. "Bij dit project draait alles om het verbeteren van de fietsinfrastructuur, een uitdaging die ons team met beide handen heeft aangepakt."

Het project begon met een grondige analyse van de bestaande eenrichtingsfietspaden langs beide zijden van de N524, die te smal bleken voor het huidige en toekomstige gebruik. "Een bredere, hoogwaardige fietsverbinding is cruciaal voor de veiligheid en doorstroming, zodat fietsers daadwerkelijk kunnen doorfietsen en er een goed alternatief voor de auto wordt geboden", legt Marcel uit. "Maar dit project is niet zonder uitdagingen, vooral omdat het fietspad grenst aan het Goois Natuurreservaat."

Hoe breng je een uitdagend vraagstuk van plan naar executie? Download het door DHM ontwikkelde SAM-model en ga zelf aan de slag:

Verkeerssimulatiemodel

De aanpak van het project omvat verschillende fasen, van een verkenning tot de uiteindelijke planstudie. Marcel en zijn team onderzochten diverse alternatieven voor het verbreden van het fietspad, waarbij onder meer rekening werd gehouden met de verkeersveiligheid en impact op de natuur. "We hebben gekozen voor een ontwerp waarin we beide belangen zo goed mogelijk dienen: een tweerichtingsfietspad van vier meter breed , met een ruimte van 3 meter tussen het fietspad en de rijbaan (de obstakelvrije zone genoemd), om zo min mogelijk in te grijpen in het natuurreservaat."

“Ook bekijken we of we de maximumsnelheid op de N524 kunnen verlagen. Om te beoordelen of dit een realistische mogelijkheid is, zetten we specifieke modellen in om de verkeersstromen en hun interacties te begrijpen", legt Marcel uit. “Een van de modellen die we gebruiken, is het verkeerssimulatiemodel. Dit model helpt ons de huidige en toekomstige verkeersstromen te analyseren, inclusief de bewegingen van zowel fietsers als automobilisten.”

"Stel je een digitale kaart voor waarop elke weg, elk pad, en elke verkeersdeelnemer wordt gesimuleerd," vervolgt Marcel. "Door de snelheid op bepaalde wegen aan te passen, kunnen we inschatten hoe dit de verkeersstromen beïnvloedt. Het model toont ons in hoeverre deelnemers aan het verkeer alternatieve routes gaan kiezen en hoe dit de veiligheid en doorstroming verbetert. Dit inzicht is onmisbaar om te zorgen dat onze projecten niet alleen op papier, maar ook in de praktische uitvoering slagen.”

Op allerlei vlakken uitgedaagd

Het project vraagt veel van een projectmanager. "Je moet niet alleen technisch onderlegd zijn, maar ook sterk in je schoenen staan en goed kunnen samenwerken met diverse stakeholders," vertelt Marcel. "In dit geval gaat het om het vinden van een balans tussen verkeersveiligheid, natuurbehoud en de belangen van de lokale gemeenschap."

Projectmanagement in de praktijk

Het werk van een projectmanager in de sector mobiliteit is constant balanceren tussen verschillende belangen, zowel bij een project als dit, als bij andere infrastructurele vraagstukken. "Elke beslissing die je neemt, heeft gevolgen", zegt Marcel. "Het is mijn taak om deze gevolgen in kaart te brengen, de beste oplossingen te kiezen en iedereen op één lijn te krijgen."

De uitdagingen die Marcel tegenkomt, zijn niet alleen technisch van aard. "Het verplaatsen van kabels en leidingen, het samenwerken met stakeholders en het vinden van financiële middelen binnen het budget waren slechts een paar van de uitdagingen waar we voor stonden."

Iedere dag gemotiveerd

Projectmanagement binnen de mobiliteit en infrastructuur vereist daarmee een combinatie van technische kennis, strategisch denken en uitstekende communicatievaardigheden. De case van de N524 in Noord-Holland toont aan hoe complex en uitdagend deze projecten kunnen zijn, maar ook hoe bevredigend het is wanneer een project succesvol verloopt.

"Als projectmanager draag je bij aan de toekomst van mobiliteit in onze samenleving", concludeert Marcel. "We zijn steeds bezig met het realiseren van duurzame mobiliteitsoplossingen, die een directe impact hebben op de leefbaarheid en bereikbaarheid binnen en tussen steden en dorpen. Dat is een verantwoordelijkheid die ik zeer serieus neem en die mij elke dag motiveert."

“De grote diversiteit in de opdrachten die je bij DHM kunt doen, maakt het zo leuk. De opdracht verschilt steeds, wat het werk erg interessant maakt.” Lees het verhaal van Bart en ontdek wat het werken bij DHM uniek maakt: