City Deal Tijdloze Grachten.

De historische grachten en kades van Nederland vormen een iconisch beeld, maar achter hun schoonheid schuilt een complexe uitdaging: hoe houden we deze constructies toekomstbestendig? De City Deal Tijdloze Grachten, waarin DHM als partner participeert, biedt een antwoord op die vraag. In dit artikel spreken we Sander Steeneken, Leading Consultant Circulair Bouwen bij DHM, over hoe samenwerking en gedeelde kennis bijdragen aan het behoud van cultureel erfgoed.

Wat is de City Deal Tijdloze Grachten?

De City Deal Tijdloze Grachten is een initiatief dat overheden, kennisinstellingen en bedrijven samenbrengt om historische grachten duurzaam te versterken. Meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten heeft grachten, kades en bruggen die eeuwenoud zijn, vaak met te beperkt inzicht in hun bouw of huidige staat. De gemeente Utrecht speelde een cruciale rol in de oprichting van deze City Deal. De gedeelde ervaringen en kennis tussen verschillende steden hebben geleid tot een structurele samenwerking die de historische binnensteden toekomstbestendig maakt. “Het toekomstbestendig maken van historische binnensteden vraagt niet alleen om techniek, maar ook om visie en lef”, zegt Sander. “Bij DHM zien we dit als een kans om impact te maken op meerdere generaties en om de samenwerking tussen publieke partijen verder te verbeteren.”

De vier pijlers van samenwerking en kennisdeling

Sinds de start van de City Deal in 2024 is de ambitie dat het netwerk van partners jaarlijks groeit. Om maximale impact te realiseren is het van belang om de komende jaren meer en meer partners aan te haken. Het programma is opgebouwd rond vier werklijnen die de basis vormen voor samenwerking:

  1. Agenderen en samenwerken: Efficiëntere samenwerking tussen overheden via betere contractvormen en standaarden.

  2. Behoud: Het delen van technische expertise, zodat ook kleinere gemeenten constructieve veiligheid beter kunnen beoordelen.

  3. Synergie: Het combineren van stedelijke thema’s, zoals vergroening en klimaatadaptatie, o.a. met de slimme methode ‘integraal afwegen’.

  4. Ontsluiten en opschalen van kennis: Het toegankelijk en breed toepasbaar maken van kennis en methodieken, met als doel efficiënt gebruik te maken van bestaande oplossingen en inzichten.

Van deze vierde werklijn is Sander trekker en geeft hij vorm aan de visie van de werklijn. Zo richt de eerste fase zich op het verzamelen van bestaande kennis, terwijl in latere jaren de focus ligt op het verspreiden en toepassen van nieuwe inzichten uit de City Deal. Sander vat het uiteindelijke doel samen: “We willen gemeenten ondersteunen door hen te laten zien wat er allemaal mogelijk is en wat er elders is ontwikkeld. Het gaat er niet om oplossingen voor te schrijven, maar om een netwerk van professionals te creëren die elkaar helpen met dezelfde uitdagingen. Door tools aan te bieden en masterclasses te organiseren, stellen we gemeenten in staat om zelfstandig aan de slag te gaan en effectieve, duurzame oplossingen te vinden voor hun historische grachten.”

Volg onze online masterclass ‘Projectmanagement in de praktijk’, waarmee je aan de hand van concrete voorbeelden ontdekt hoe je grip krijgt op complexe projecten. Meld je nu aan:


Samen sterker: kennis delen en synergie realiseren

Veel gemeenten hebben niet de middelen om uitgebreide analyses uit te voeren en leunen vaak op ingenieursbureaus. Tegelijkertijd is er al veel waardevolle kennis beschikbaar bij andere overheden. De City Deal maakt deze kennis toegankelijk en bevordert samenwerking tussen partijen. “Door kennis te delen en als ‘één overheid’ te opereren, lossen we gezamenlijke uitdagingen op een efficiëntere manier op. Dit stelt ons in staat om projecten in synergie aan te pakken – bijvoorbeeld door maar één keer een gracht of straat open te hoeven maken. Zo versterken we de impact en beperken we de overlast voor de omgeving.”

Het behouden en renoveren van historische grachten en kades brengt complexe uitdagingen met zich mee. Door de leeftijd van de constructies is een goed archief erg belangrijk. “Soms kunnen we direct aan de slag met beschikbare informatie, maar vaak is extra inzet nodig om deze kennis te structureren en bruikbaar te maken.” Daarnaast is het een uitdaging om te bepalen wanneer de ontwikkelde methodieken goed genoeg zijn om breed te delen. Om kwaliteit te waarborgen, werken we binnen de City Deal samen met onze partners CROW en Platform Bika en kennisinstellingen zoals het AMS Institute, TKI en Saxion om de methodieken te valideren en te actualiseren.

De rol van DHM binnen de City Deal 

De visie van DHM – geef vorm aan de wereld van morgen – sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de City Deal. “We willen historische grachten en kades behouden en versterken zodat ze honderden jaren mee kunnen.” Binnen deze CityDeal acteert DHM als partner om gemeenten te bewegen naar innovatieve, duurzame oplossingen die bijdragen aan leefbare binnensteden en toekomstbestendige infrastructuur. “Het biedt ons als DHM de kans om onze expertise te combineren met maatschappelijke impact. Door actief samen te werken, dragen we bij aan nieuwe methodieken en inzichten die ook door onze DHM project- en procesmanagers weer toepasbaar zijn in andere projecten.”

Erfgoed behouden, de toekomst versterken

Met zijn technische achtergrond in geotechniek voelt Sander zich nauw verbonden met de missie van de City Deal: “Dit raakt aan zoveel onderwerpen die me persoonlijk inspireren. Het is waardevol om mijn kennis in te zetten voor het behoud van ons erfgoed, terwijl we het aanpassen aan de behoeften van steden van morgen. Door samenwerkingen te verbeteren en kennis breed beschikbaar te maken, draagt de City Deal niet alleen bij aan duurzame binnensteden, maar ook aan het versterken van de sector als geheel.”

Jouw volgende uitdaging in projectmanagement: welke opdracht past het beste bij jou? Ontdek het binnen 2 minuten: