Gebiedsontwikkeling Stadsdeel Oost, gemeente Amsterdam: Verbinden en vernieuwen

 

Gebiedsontwikkeling Stadsdeel Oost, gemeente Amsterdam: Verbinden en vernieuwen

 

De gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost, heeft als doel te bouwen aan buurten van de toekomst en tegelijkertijd het unieke karakter van de stad te behouden en te versterken. Het afstemmen van de vaak tegenstrijdige doelen van de betrokken partijen vraagt om een aanpak waarin verbindend handelen centraal staat.

Arvin van Heest verzorgt voor Stadsdeel Oost het projectmanagement binnen de afdeling Stedelijke Vernieuwing en Transformatie. Als projectmanager begeleidt en coördineert hij diverse projecten, waarbij het samenbrengen van gemeentelijke afdelingen, directies en externe stakeholders centraal staat. De gemeente heeft projectleiders in dienst voor stedelijke vernieuwings- en transformatieprojecten. Echter, door uitval ontstond de behoefte aan een projectleider in dit team: iemand die proactief handelt en een verbindende rol speelt.

Projectomschrijving

Een van de projecten is de realisatie van twee woontorens. Arvin werkt hierbij nauw samen met de projectontwikkelaar, woningbouwcorporatie en het ingenieursbureau van de gemeente. Hij coördineert het ontwerpproces en het vergunningentraject en initieerde een intensieve samenwerking tussen de projectontwikkelaar en het ingenieursbureau voor de inrichting van de openbare ruimte.

In een ander project worden woonblokken met sociale huurwoningen gerealiseerd in samenwerking met een woningbouwcorporatie. Het aangrenzende plein is in samenwerking met de omgeving ontworpen en wordt ontwikkeld door de gemeente Amsterdam. Het plein bevat veel groen, een speeltuin voor kinderen en rustplekken voor volwassenen en creëert zo een groene ontmoetingsplek voor de buurt.

Ook is Arvin betrokken bij diverse transformatieprojecten, waarbij projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties voornemens zijn leegstaande bedrijfspanden te transformeren tot appartementencomplexen. Afwijkingen op het omgevingsplan of strijdige beleidsdoelen zorgen voor complexiteit in deze projecten. Bestuurlijke sensitiviteit is vereist om bij elke transformatie tot de juiste oplossing te komen.

Aanpak

Een coördinerende en sturende rol is in deze projecten van essentieel belang. Arvin zorgt voor verbinding tussen en nauwkeurige afstemming met woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars en de interne afdelingen van de gemeente Amsterdam. Zo worden behoud van het unieke stadskarakter en stedelijke vernieuwing optimaal op elkaar afgestemd.

Arvin vertelt over zijn werkwijze: “Het project realiseren volgens een goed uitgewerkt plan is in ieders belang. Dit plan komt tot stand door mensen en partijen, met soms uiteenlopende belangen, bij elkaar te brengen. Verbinding met alle in- en externe stakeholders is cruciaal, terwijl het belang van eenduidige en duidelijke communicatie vaak wordt onderschat. Ik ben ervan overtuigd dat een goede teamsamenwerking resulteert in het beste projectresultaat.”

Resultaat

Het resultaat van zijn aanpak is een project waarin alle partijen zich gehoord en verbonden voelen. Door duidelijke afspraken en heldere communicatie ontstaat een prettige samenwerking binnen het projectteam, wat niet alleen zorgt voor een soepel en efficiënt proces, maar ook voor een werkomgeving waarin ieder teamlid optimaal kan bijdragen. Zo bouwen we samen aan een duurzaam resultaat waar iedereen trots op kan zijn en dat aan alle verwachtingen voldoet.

De oude en toekomstige situatie aan de Zeeburgerdijk.