Provinciaal Plan Landelijk Gebied Noord-Holland: Een complex samenspel van belangen

 

Provinciaal Plan Landelijk Gebied Noord-Holland: Een complex samenspel van belangen

 

Het Provinciaal Plan Landelijk Gebied (PPLG), een initiatief van de provincie Noord-Holland, is gericht op het realiseren van wettelijke doelen op het gebied van stikstofreductie, waterkwaliteit, natuurbeheer en milieu. Dit gebied omvat een breed scala aan belanghebbenden, waaronder bewoners, ondernemers, natuurorganisaties en cultureel erfgoed. Veerle van Hemert heeft vanuit DHM de rol van procesmedewerker vervuld in deze uitdagende gebiedsprocessen. Met de gekozen aanpak die gericht is op het opbouwen van vertrouwen en verbinding tussen beleidsmakers en lokale stakeholders, kan DHM zo bijdragen aan het realiseren van de doelen op het gebied van natuur, milieu en leefbaarheid.

Projectomschrijving

Het landelijke gebied van Noord-Holland kenmerkt zich door een omgevingsdichtheid van minder dan 1000 adressen per vierkante kilometer. Binnen dit gebied liggen diverse uitdagingen. Zo is er de bescherming van Natura2000-gebieden en het Natuur Netwerk Nederland inclusief het bevorderen van waterkwaliteit en het tegengaan van stikstofuitstoot.

Het doel is om in samenwerking met beleidsmakers en stakeholders een plan op te stellen dat recht doet aan de verschillende belangen. Dat is niet altijd een eenvoudige opgave gezien de verschillende belanghebbenden richting de overheid.

Aanpak

In het project is een verbindende aanpak gekozen, gericht op het herstellen van vertrouwen en het betrekken van alle stakeholders in het gebiedsproces. Bij de instap van Veerle in het project is verder gebouwd op het fundament dat de procesmanager al had gelegd. Dat betekent onder andere goede contacten onderhouden met de belanghebbenden.

Een belangrijk onderdeel van deze aanpak is fysieke aanwezigheid in het gebied. Veerle nam samen met de procesmanager actief deel aan lokale initiatieven, zoals een vrijwilligersdag van Staatsbosbeheer. Door letterlijk de handen uit de mouwen te steken en te helpen bij het opruimen van gemaaid riet, wordt gewerkt aan natuurbehoud en aan het versterken van de relatie tussen de overheid en de lokale partijen. Dit soort acties met stakeholders toont aan dat beleidsmakers niet afzijdig blijven, maar actief betrokken zijn bij de oplossingen.

Resultaat

De verschillende belangen zijn in kaart gebracht en er is een dialoog op gang gekomen met partijen die eerder terughoudend waren. Het proces was gericht op het koppelen van beleid aan praktische uitvoering, waarbij de verbindende rol van DHM een belangrijke factor is. Door zichtbaarheid en betrokkenheid is gewerkt aan het herstellen van vertrouwen, zodat alle partijen uiteindelijk aan tafel kunnen komen om gezamenlijke oplossingen te vinden.