
Gebiedsagenda voor bedrijventerreinen Hilversum: Samenwerken aan toekomstbestendigheid
Gebiedsagenda voor bedrijventerreinen Hilversum: Samenwerken aan toekomstbestendigheid
De gemeente Hilversum staat voor de uitdaging om drie bedrijventerreinen een kwaliteitsimpuls te geven en deze toekomstbestendig te maken. De opdracht is om een gebiedsagenda op te stellen in co-creatie met de lokale ondernemersvereniging. Het doel is om als gelijkwaardige partners samen tot een visie en concrete plannen te komen. DHM creëert onder begeleiding van Bas de Jong, een duurzame samenwerking die leidt tot een gezamenlijke gebiedsagenda en een concreet actieplan voor de komende jaren.
Projectomschrijving
De gemeente Hilversum heeft besloten om het project te starten naar aanleiding van gesprekken met de ondernemers over de uitdagingen die zij ervaren op het bedrijventerrein van de gemeente. Dat zijn onder andere een hoge parkeerdruk en wateroverlast bij zware regenval waardoor straten soms onder water staan. Ook wil de gemeente de samenwerking met de ondernemers op het gebied van verduurzaming voortzetten.
De gemeente erkent dat de bedrijventerreinen meer aandacht verdienen vanwege hun grote potentieel. Deze terreinen vormen een kans voor de energietransitie en duurzaamheid. Ook zijn ze belangrijk voor de lokale economie door de ruimte die hier is voor ondernemers en praktijkgeschoold werk. Daarom is in het Hilversumse coalitieakkoord 2022-2026 vastgelegd om, samen met de lokale ondernemersvereniging en andere belanghebbenden, een gezamenlijke gebiedsagenda te creëren waarin zowel de langetermijnvisie als concrete maatregelen voor de komende vier jaar zijn opgenomen.
Aanpak
De stappen in het proces zijn erop gericht om de relatie tussen de gemeente en de ondernemersvereniging te versterken. Dit gebeurt door open en transparante communicatie, waarbij de nadruk ligt op vertrouwen en gelijkwaardigheid.
Stap 1: Er zijn fysieke bijeenkomsten georganiseerd om de betrokken partijen samen te brengen. Een belangrijke eerste stap om de verschillende belangen en perspectieven duidelijk te maken en een solide basis voor samenwerking te creëren.
Stap 2: Een gezamenlijke baseline is vastgesteld, waarin de gedeelde doelen en ambities zijn verduidelijkt. Hierbij is ervoor gezorgd dat zowel de gemeente als de ondernemersvereniging serieus worden genomen en dat alle inbreng wordt gewaardeerd.
Stap 3: Door de verbinding te leggen tussen verschillende stakeholders en expertises op het gebied van klimaatadaptatie, energietransitie, mobiliteit en de verbetering van de openbare ruimte, kunnen de diverse belangen in evenwicht worden gebracht. Dit maakt het mogelijk om weloverwogen beslissingen te nemen die voor alle partijen aanvaardbaar zijn.
Resultaat
Het project leidt tot een heldere gebiedsagenda met een langetermijnvisie voor 2040, waarin de bedrijventerreinen transformeren naar een geïntegreerd bedrijvenpark. Daarnaast is een uitvoeringsprogramma voor de komende vier jaar opgesteld, waarin concrete maatregelen zijn vastgelegd die binnen deze termijn gerealiseerd moeten worden.
Het belangrijkste resultaat is de verbetering van de relatie en samenwerking tussen de gemeente en de ondernemersverenigingen. Deze versterkte samenwerking vormt de basis voor het succes van toekomstige projecten en de uitvoering van de gebiedsagenda.