Van persoonlijke transitie naar maatschappelijke impact met behulp van Positief Leiderschap.
Je hoort en ziet het overal om je heen: de wereld verandert. Dagelijks worden we geconfronteerd met ontwikkelingen waaruit blijkt dat we ons in de overgang naar een nieuw tijdperk begeven. Systemen en waarden waarin we lange tijd geloofden, volstaan niet meer of zijn achterhaald. Om de uitdagingen van vandaag en morgen vorm te geven, moeten we anders denken en handelen. Want pas als wij ons denken veranderen, veranderen onze systemen, waarden en samenleving. Oftewel; persoonlijke verandering als voorwaarde voor systeemverandering. Wat vraagt dat van ons als professionals? Twee DHM’ers vertellen erover in dit blog.
Door Charlotte Kempenaar-Vagevuur en Hans Bras
Verbinders in een veranderende wereld
Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde, roept het al tijden: de wereld van vandaag vraagt om een ander type leider dan voorheen. Om de uitdagingen waar we voor staan het hoofd te kunnen bieden, hebben we mensen nodig die ideeën, initiatieven, kennis, specialisten en projecten aan elkaar weten te koppelen. Die een brug kunnen slaan tussen oud en nieuw en die de ene context kunnen vertalen naar de andere. Mensen die in staat zijn een netwerk te bouwen waarbinnen we optimaal kunnen samenwerken. Kortom; we hebben professionals nodig die kunnen verbinden. En om te kunnen verbinden is positief leiderschap van essentieel belang.
Focus op kansen en mogelijkheden
Maar hoe doe je dat; verbinden vanuit positief leiderschap? Bart Henzen, operationeel directeur van DHM, is van mening dat verbinden makkelijker gaat als je naar voren kijkt; naar dat wat zou kunnen zijn. “Verbinden gaat je beter af als je de gewenste situatie duidelijk voor ogen hebt, daar waar je naartoe werkt. En ik durf wel te stellen dat positiviteit daarin een belangrijke - zo niet de belangrijkste - voorwaarde is.” Ga maar eens bij jezelf na: waar krijg je meer energie van? Van bedenken hoe je een positieve situatie kunt realiseren of bedenken hoe je een negatieve situatie kunt voorkomen? Doemdenken en denken in risico’s werkt meestal averechts. En toch gebeurt dat laatste nog veelvuldig in onze sector. In plaats van dat we de kansen en mogelijkheden benoemen, richten we ons op de risico’s, faalkansen en ongewenste gebeurtenissen. Dat gaat niet alleen ten koste van het werkplezier, maar kost ook nog eens veel geld, tijd en energie. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen creatiever worden als je de positieve kant van een situatie belicht. Nieuwe ideeën ontstaan vooral als we nadenken over hoe we een kans gaan benutten of een mooi doel kunnen bereiken. En dat maakt nogal wat uit voor het eindresultaat. Een verbinder richt zich dan ook op kansen, mogelijkheden en positief geformuleerde doelen. “En dat is precies de reden waarom wij positief leiderschap in onze werkwijze opnemen.”, aldus Bart.
Training Positief Leiderschap
Hoe optimistisch en vrolijk het allemaal ook klinkt; positief leiderschap is meer dan je aandacht richten op de zonnige kant van het verhaal. Charlotte Kempenaar-Vagevuur, omgevingsmanager bij DHM, vertelt: “Het is niet zo dat we bij DHM alleen maar met een grote glimlach op ons gezicht rondlopen en altijd blij en gezellig zijn met elkaar. Sterker nog: in sommige gevallen is dat ronduit ongepast.” Maar wat is positief leiderschap dan wel? En hoe pas je het toe in je dagelijkse werkzaamheden? Voor de mensen van DHM is positief leiderschap een proces van bewustwording en iets wat je vooral moet gaan dóen; een vaardigheid die je moet ontwikkelen om het vervolgens in de praktijk te kunnen brengen.
Precies om die reden hebben we bij DHM een training Positief Leiderschap ontwikkeld. Deze training, een DHM essential, heeft als doel om positief leiderschap te verweven in het dagelijks denken en handelen van onze collega’s. Met drie theoriedagen, meerdere intervisiemomenten, coaching gesprekken, 360-graden feedbackmomenten en een tussentijdse praktijkopdracht is het volgen van de training een belangrijke stap naar het integreren van positief leiderschap binnen onze organisatie en werkwijze.
Positief leiderschap, wat is het en hoe doe je het?
Positief Leiderschap is een gedachtegoed dat kennis over het brein en uit de psychologie koppelt aan dagelijkse vaardigheden. De theorie van positief leiderschap is gestoeld op meerdere disciplines uit de psychologie en bovendien wetenschappelijk onderbouwd. Tijdens de theoriedagen krijgen de deelnemers kennis aangereikt uit de neuropsychologie, positieve psychologie en persoonlijk leiderschap. Daarnaast nemen de deelnemers hun eigen denken en handelen kritisch onder de loep. Dit zelfbewustzijn is van groot belang om in verbinding te kunnen staan met jezelf en de ander. Charlotte is een van de eerste deelnemers van de training Positief Leiderschap. Ze vertelt: “Ik volg de training omdat ik van mening ben dat Positief Leiderschap een essential is voor iedereen die onderdeel is van een projectteam. Een positief leider motiveert een team om het beste in elkaar naar boven te halen. Dat maakt dat teamleden makkelijker en sneller problemen aankaarten, eerder hulp durven te vragen en er ruimte ontstaat om te leren van fouten. Bovendien kun je daardoor als team sneller handelen als iets anders loopt dan verwacht.”
Ze vervolgt: “Voor mij is positief leiderschap vooral een manier van werken, waarbij je rekening houdt met en aandacht hebt voor de ander. Door een veilige en prettige werksfeer te creëren ontstaat openheid en ruimte om ook de moeilijke dingen bespreekbaar te maken. Door daarover met elkaar in gesprek te gaan en te blijven, breng je beweging in situaties die vastlopen of waar mensen vasthouden aan oude patronen en werkwijzen.” En hoe doe je dat, een prettige en veilige werksfeer creëren? Charlotte vertelt: “Veel vaardigheden die in de training naar voren komen, zijn onbewuste competenties van een goede omgevingsmanager. De training helpt mij dan ook vooral om mijn ‘onderbuikgevoel’ te onderbouwen en keuzes uit te kunnen leggen aan mijn team. Tegelijkertijd zorgt de training voor inzicht in mijn ‘blinde vlekken’. Zo let ik nu bijvoorbeeld meer op mijn woordkeuze. Positief taalgebruik beïnvloedt in belangrijke mate de manier waarop de boodschap ontvangen wordt. Dankzij de training ben ik anders gaan communiceren en dat heeft direct effect op de uitkomst. Daarnaast besteed ik nu bewust aandacht aan behaalde successen, geef ik meer complimenten en is het evalueren van de voortgang tijdens overleggen tegenwoordig een vast punt op de agenda’s die ik maak.” Niet alleen het evalueren zelf is belangrijk; ook de wijze waarop je dat doet steekt nauw. Het maakt bijvoorbeeld nogal een verschil op welk tijdstip je een gesprek met elkaar aangaat. “In de ochtend is iedereen nog fris en kunnen we over het algemeen meer van elkaar hebben. Bovendien kijken we tijdens een evaluatie vooral naar dat wat er al is en wat goed gaat. Vervolgens bespreken we wat we willen aanscherpen. Kleine nuance, groot verschil.”
Inside out benadering
Goed, de manier waarop je anderen benadert, speelt dus een belangrijke rol binnen positief leiderschap. Maar net als dat een betere wereld bij jezelf begint, begint ook positief leiderschap bij jezelf. Hans Bras, commercieel manager bij DHM en eveneens deelnemer van de training Positief Leiderschap, vertelt: “Om een veilige en prettige werksfeer te creëren, helpt het als een leider zich open en kwetsbaar kan opstellen. Dat kan alleen als je jezelf – en daarmee je eigen valkuilen – kent.” Hans is er eerlijk over: toen hij begon aan de training, zag hij niet direct de meerwaarde. Hans denkt in oplossingen, gebruikt veel humor in zijn werk en zoekt in gesprekken altijd naar de gemene deler. “Maar ik kwam erachter dat positief leiderschap iets anders is dan positief in het leven staan. Zo vind ik het bijvoorbeeld lastig om ‘nee’ te verkopen. Dat woord heeft bij mij een negatieve klank en ik voel letterlijk teleurstelling als ik ‘nee’ tegen iemand moet zeggen. Daarom mijd ik het liever. Het gevolg daarvan is dat ik mezelf in situaties manoeuvreer die uiteindelijk wel negatief uitpakken. Zo ben ik veel te druk om het iedereen naar de zin te maken, kan ik door tijdgebrek niet altijd al mijn beloftes nakomen of breng ik mijn commerciële doelstellingen in gevaar. Tijdens de training werd ik me bewust van mijn aversie tegen het woord ‘nee’. Ook leerde ik dat ‘nee’ gewoon een antwoord is en dat ik daar zelf een negatieve associatie aan toeken. Positief leiderschap betekent ook en juist dat je ‘nee’ kunt zeggen in situaties waarin dat beter is. Zo ontstaat ruimte om op zoek te gaan naar een alternatief. En ik leerde dat er pas echt samenwerking ontstaat als er sprake is van een win-winsituatie voor beide partijen.” Oftewel; als positief leider moet je je eigen grenzen kennen en bewaken, om vanuit dáár de samenwerking op te kunnen zoeken. Dat vraagt om een blik naar binnen.
Er is geen quick fix voor duurzame verandering
Die blik naar binnen is niet altijd eenvoudig en vaak zelfs regelrecht confronterend. Waarom al die moeite? Kunnen we de boel niet ‘gewoon’ wat positiever benaderen en dan snel weer aan het werk? Volgens Bart is er geen quick fix als je duurzame verandering wilt realiseren. “Veel bedrijven worden gevoed door de resultaten in het nu. Verbinders kijken, denken en handelen op een fundamenteel andere wijze. Bij DHM willen we bijdragen aan duurzame veranderingen voor de wereld van morgen. Maar dan moet je wel weten wat je vertrekpunt is. Dat vraagt om zelfreflectie. Bovendien moet je een bepaalde mindset hebben. Bij DHM stimuleren we de zogeheten growth mindset*. In de praktijk betekent dit dat collega's bijvoorbeeld de ruimte en het vertrouwen krijgen om projecten op te pakken die zij of wij als DHM nog niet eerder hebben gedaan, maar die wel binnen onze ambities passen. Dit zijn projecten die buiten onze comfortzone vallen en waarvan we het meeste leren. We accepteren dat die projecten minder marge opleveren, omdat de lessen die we eruit trekken vele malen waardevoller zijn. Kortom; door fundamenteel anders te leren kijken en denken, leren we hoe we daadwerkelijk een andere impact kunnen maken. Zodat we vanuit die kennis en kunde een positieve kanteling van het werkveld kunnen realiseren. En dat is hard nodig, want de uitdagingen in de wereld wachten niet. Vanuit DHM doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat onze mensen de juiste vaardigheden hebben om de transities waar de wereld voorstaat in goede banen te leiden.
Nieuwsgierig?
Ben je nieuwsgierig geworden naar positief leiderschap en zou je er graag meer over willen weten? Neem dan een contact op met ons op. Daarnaast organiseren we regelmatig inloopmiddagen om te vertellen wat Positief Leiderschap is en hoe DHM dit in de praktijk brengt. Wil je zo'n inloopmiddag bijwonen? Houd dan onze socials in de gaten!
Hans Bras
Charlotte Kempenaar-Vagevuur